Een mindmap is een visuele denk-, schrijf- en geheugen techniek die ondersteunt bij geheugen, creativiteit, leerprocessen en alle vormen van denken. Een mindmap wordt opgebouwd vanuit een centraal denkbeeld (hoofdonderwerp) met daaraan takken van onderliggende thema’s (sub onderwerp en sub sub onderwerpen). Mindmaps worden opgebouwd met steekwoorden, organische vormen, iconen, afbeeldingen en kleur.
Waarom mindmappen?
Zoals de term al doet vermoeden sluit de techniek aan bij hoe je hersenen werken. Een mindmap helpt je om je creativiteit en je probleemoplossend vermogen te vergroten. Ook leer je structuur aanbrengen in je manier van denken, door hoofd- en bijzaken te scheiden.
De linkerhelft van de hersenen richt zich op analyse en tekst terwijl de rechterhelft zich richt op holistisch denken en context. Een zelfgemaakte mindmap zal ervoor zorgen dat informatie beter wordt onthouden. Door de heldere en simpele structuur van een mindmap, is het gemakkelijk om nieuwe inzichten in en bij te voegen. Daarnaast helpt het ook om verbanden tussen ideeën te leggen en associaties te maken.
Waarom een mindmap maken?
Een mindmap geeft een snelle en duidelijke weergave. Ikzelf gebruik een mindmap voor:
- Het maken van procedures en processen
- Informatie te structureren,
- Brainstormsessie vast te leggen.
Mindmappen is vooral leuk om te doen en er zijn heel veel toepassingen voor mindmaps zowel zakelijk als privé. Doeleinden waar mindmaps nog meer voor gebruikt kunnen worden is:
- Plannen van een vakantie,
- Overzicht van de aanpassingen voor een verbouwing,
- Aantekeningen maken tijdens een opleiding,
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden maar zo krijgt u een beeld wat de mogelijkheden zijn met mindmaps.